Search

Repaircafé Holten bestaat 10 jaar!

Anno 2023 zijn er wereldwijd 2.551 Repaircafés die samen meer dan een miljoen artikelen hebben gerepareerd. Dat was tien jaar geleden heel anders. Toen bestonden er in Nederland nog maar 180 Repaircafés, waaronder het Repaircafé in Holten.

Repaircafé Holten

Het idee om een Repaircafé te starten, ontstond tijdens een brainstormavond van de Stichting Duurzaam Holten. Het traject van brainstorm naar uitvoering duurde niet lang en in oktober 2013 opende het Holtense Repaircafé.

Inmiddels zijn we 10 jaar verder en draait het Repaircafé Holten op volle toeren. Met vrijwilligers van het eerste uur en later aangesloten vrijwilligers, is het Repaircafé iedere eerste vrijdag van de maand geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Afgelopen vrijdag 6 oktober vierden de vrijwilligers samen met hun bezoekers hun tienjarige jubileum: ‘Ik ken het Repaircafé al langer en ik ben hier al een paar keer geweest. Vandaag kom ik met een artikel dat ik heb gekregen van een collega, daarom ben ik eraan gehecht. De vrijwilligers hebben het gerepareerd en nu kan ik het weer gebruiken. Ik kom hier ook omdat er al zoveel wordt weggegooid.

Repareren lukt helaas niet altijd: soms is een apparaat niet meer veilig en krijgt de eigenaar het advies om afscheid te nemen. In andere gevallen kan de eigenaar een onderdeel bestellen en terugkomen om dit te laten inbouwen. In Holten worden onder andere allerlei elektrische artikelen, tuingereedschap, fietsen en kleding gerepareerd. Maar denk ook aan bijvoorbeeld voor het updaten van een laptop of pc. In het tuinseizoen kan tuingereedschap geslepen worden.

Vanaf oktober twee keer per maand geopend

Nu de belangstelling voor het repareren van spullen toeneemt en mensen meer aandacht besteden aan duurzaam leven, vinden de vrijwilligers het belangrijk dat Holtenaren vaker terecht kunnen bij hun handige dorpsgenoten. Naast de bekende eerste vrijdagmiddag van de maand, kunnen mensen ook op de derde donderdagavond van elke maand langskomen met artikelen waar ze liever geen afscheid van willen nemen. Deze eerste nieuwe avond vindt plaats op donderdag 19 oktober van 19.00 tot 21.00 uur.

Meer informatie

Iedereen is vrij tijdens de openingstijden van het Repaircafé binnen te komen lopen. De koffie staat altijd klaar, en samen wordt er gekeken of het apparatuur of kleding nog gemaakt kan worden. Er zitten geen kosten aan het repareren, wel wordt een (kleine) vergoeding of bijdrage in de fooienpot gewaardeerd.

Voor meer informatie over het Repaircafé kan er contact opgenomen worden met ViaVie Welzijn via 0548 36 27 55 (tussen 8.30 en 12.00 uur op werkdagen).