Zoeken

Taalpunt

Wist je dat meer dan 10% van de Nederlanders van zestien jaar en ouder niet voldoende kan lezen en schrijven of onvoldoende digitale vaardigheden heeft om goed mee te kunnen doen in de samenleving? In Rijssen-Holten zijn dat zo’n 3450 mensen. Hierbij gaat het niet alleen om mensen van buitenlandse afkomst, maar ook om geboren Nederlanders.

Nederlandse taal leren

We helpen je graag. Want taal is de basis voor je contacten, je sociale leven, je werk, de digitale wereld, etc. Als je de taal niet beheerst, kun je je alleen en buitengesloten voelen. Mensen schamen zich hier vaak voor. En dat is jammer. Want er is iets aan te doen! En: je zult ervaren dat je écht niet de enige bent!

 

Samen met de Bibliotheek Rijssen-Holten, de gemeente Rijssen-Holten, ROC van Twente en de stichting Lezen & Schrijven zijn we er voor iedereen die laaggeletterd is. Om hen te helpen de basisvaardigheden verder te ontwikkelen. Dat gaat verder dan de Nederlandse taal zelf. We helpen laaggeletterden ook om digitaal vaardig(er) te worden. Met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat doen we binnen het Taalpunt.

 

IK WIL LEREN!

Wanneer ben je laaggeletterd?

Mensen die laaggeletterd zijn hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook de digitale vaardigheden zijn vaak beperkt(er). Een brief van de woningcorporatie lezen, een treinkaartje kopen bij de automaat of internetbankieren lukt vaak niet. Of wat denk je van voorlezen aan (klein)kinderen? De wereld van deze mensen is kleiner dan je denkt. 

 

Hoe kun je laaggeletterdheid herkennen?

Voor wie is het Taalpunt?

Het Taalpunt is er voor iedereen die moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen of nog over onvoldoende digitale vaardigheden beschikt. Ook mensen die Nederlands als tweede taal spreken kunnen er terecht. Geschoolde vrijwilligers begeleiden hen in groepjes of individueel.

Taalcafé

In het Taalcafé oefenen we de Nederlandse taal. Met spelletjes en door te praten met andere mensen die ook graag beter Nederlands willen leren spreken. Vrijwilligers zorgen voor koffie, thee en een goede sfeer.

We hebben 3 taalcafés, in Rijssen en in Holten:

Rijssen

Roelf Bosmastraat 47, Rijssen

(de Oude Plus, ingang BuurtKracht)

Donderdag van 9.30 tot 11.30 uur. 

Holten

Tuinstraat 2, Holten

(ingang jongerencentrum
Hole-10)

Maandag van 9.30 tot 11.30 uur.

Holten, opvanglocatie TOOF

Forthaarsweg, Holten

Speciaal voor Oekraïners en asielzoekers, maar iedereen is welkom!

Ligt tijdelijk stil.

Locatie Taalpunt

Je vindt het Taalpunt in de bibliotheken in Rijssen en Holten. Op maandagochtend 09.00-10.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties) is er een inloopspreekuur in de bibliotheek in Rijssen, Kerkstraat 4, 7461 CH Rijssen. Woon je in Holten? Maak dan een afspraak met de Coördinator Taalpunt. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking.

Hannie
Nijkamp

Coördinator Via Vorsa & Taalpunt
06 335 921 53

 

 

 

 

Het Taalpunt is in juni 2022 officieel gecertificeerd door het CBCT. Dat betekent dat wij onze kwaliteit op orde hebben!